Silver in Motion

Netwerk voor Hedendaagse Zilverkunst / Contemporary Silver Art Community

UITNODIGING DEELNAME SCHOONHOVEN SILVER AWARD 2015; INSCHRIJVING TOT 1 JUNI 2014

Bron: www.zilvermuseum.com
De inschrijvingstermijn is verlengd tot 1 juni 2014. Schrijf u nu in!
Het Nederlands Zilvermuseum, gevestigd in de Nederlandse zilverstad Schoonhoven, nodigt zilversmeden, ontwerpers en kunstenaars uit deel te nemen aan de zesde editie van de internationale competitie voor zilversmeedkunst Schoonhoven Silver Award 2015. De prijs bedraagt 7000 Euro, beschikbaar gesteld door de stad Schoonhoven.
Historie
De Schoonhoven Silver Award werd vijf maal eerder uitgereikt aan Oliver Schmidt, Duitsland (2002), Monika Gimborn-Jochum, Duitsland (2004), Jan Matthesius, Nederland (2006), Hiroshi Suzuki, Engeland/Japan (2009) en Stratos Kantzelis, Griekenland (2012).
De organisatie van de prijs is in handen van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Het Zilvermuseum stimuleert de vernieuwing van het zilversmeedvak en vakmanschap en brengt hedendaags groot zilverwerk onder de aandacht van een breed kunstminnend publiek.
Doel van de prijs
Het doel van de prijs is drieledig:
- het uitdagen van de hedendaagse zilversmid op artistiek en technisch niveau
- het prikkelen van andere artistieke disciplines om dit edelmetaal in hun ontwerpen te integreren.
- het stimuleren van vakoverstijgende samenwerking van zilversmeden en andere ontwerpdisciplines, om de traditionele toepassing van het materiaal zilver te vernieuwen en verbreden.
Toekenning
Indachtig deze doelstelling wordt de Schoonhoven Silver Award 2015 toegekend aan het beste monumentale en artistiek-inhoudelijk betekenisvolle object, waarin zilver uitdrukkelijk is gebruikt. Een gekwalificeerde jury zal alle inzendingen beoordelen.
Jury
Ineke Middag, Projectleider Het Hof, Dordrecht; voorzitter, jurylid sinds 2006
Gijs Bakker, designer, Amsterdam; lid expert, jurylid sinds 2011
Jan Teeuwisse, directeur Museum Beelden aan Zee en Sculptuur Instituut, Den Haag; lid expert, jurylid sinds 2011
Gemke Jager, directeur Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven; adviserend lid sinds 2011
Uitreiking
De uitreiking van de Schoonhoven Silver Award 2015 vindt plaats bij de opening van de expositie april/mei 2015.
Expositie en publicatie
Alle geselecteerde werken worden geëxposeerd van april/mei tot september/oktober 2015 in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en gepubliceerd in de begeleidende Nederlands-Engelse publicatie. Het museum streeft ernaar de expositie vervolgens internationaal te laten reizen.
Deelname
Zie Deelnameprocedure, -voorwaarden en -planning
Website Schoonhoven Silver Award 2015 www.zilvermuseum.nl
Oproep media
Vakgenoten en media worden opgeroepen deze wedstrijd onder de aandacht te brengen van relevante belangstellenden.
Informatie
Chantal Lening, marketingcoördinator; c.lening@zilvermuseum.nl
DEELNAMEPROCEDURE, VOORWAARDEN EN PLANNING
Aanmelding
Kandidaten kunnen zich tot uiterlijk 1 juni 2014 aanmelden door per email een representatieve presentatie van hun oeuvre in te zenden, die voldoet aan de selectiecriteria van de jury en is voorzien van een geschreven korte inhoudelijke motivatie en afbeeldingen.
Tekst: max. 250 woorden in het Nederlands of Engels.
Beeld: max. 15 afbeeldingen, max. 4 MB per stuk (tiff, jpeg, giff). Let op: geen pdf en Powerpoint bestanden. Tekst en afbeeldingen los van elkaar en alleen digitaal versturen.
Adres: ssa@zilvermuseum.nl.
Voorzien van adequate identiteits- en bereiksgegevens: naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mail adres.
Fase 1 beoordeling en selectie
Op basis van de ingezonden digitale documentatie selecteert de jury deelnemers voor de ontwerpwedstrijd.
Criteria
In beginsel worden alle ontwerpers geselecteerd en uitgenodigd die naar het oordeel van de jury op vakkundige wijze zilverwerk kunnen vervaardigen (of kunnen laten vervaardigen), dat daarnaast voldoet aan de volgende kenmerken:
- Het streven is groot zilverwerk, waarbij het begrip groot geen minimale maatvoering kent, maar mede wordt geïnterpreteerd als monumentaal in concept.
- Het vakmanschap als zilversmid is niet het ultieme dominante criterium, maar wordt zeker meegewogen in relatie tot de betekenis van het ontwerp.
- Andere materialen dan zilver zijn toegestaan, mits het zilver voldoende aanwezig blijft om als zilverontwerp te kunnen blijven overtuigen.
- Samenwerkende multidisciplinaire ontwerpteams worden nadrukkelijk uitgenodigd en als zodanig beoordeeld en gepubliceerd.
- Sieraden worden uitgesloten van deelname.
- Alleen nieuw werk komt in aanmerking, niet eerder internationaal geëxposeerd en of in een catalogus afgebeeld.
De jury maakt uiterlijk eind juni 2014 de selectie van deelnemers aan de ontwerpwedstrijd bekend. Alle deelnemers krijgen persoonlijk bericht en nadere instructies. Beslissingen van de jury zijn bindend en er kan niet over worden gecorrespondeerd.
Fase 2 beoordeling deelnemende objecten
Geselecteerde deelnemers produceren het deelnemende object.
Deelnemende objecten dienen uiterlijk 9 januari 2015inSchoonhoven ontvangen te zijn. Rond 15 januari 2015 beoordeelt de jury de ingezonden objecten en wijst de winnaar aan van de Schoonhoven Silver Award 2015.
Nadere voorwaarden deelname fase 2
Alle ingezonden objecten zijn tot medio 2016 rechtenvrij beschikbaar voor de expositie in het Zilvermuseum Schoonhoven, de nader te bepalen internationale vervolgexpositie(s) en publicatie in catalogus en alle ondersteunende media. Het object blijft eigendom van de deelnemer.
Expositiedata
Alle ingezonden ontwerpen worden geëxposeerd in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven van april tot en met september 2015. Daarna zal de expositie doorreizen naar een nog nader te noemen museum in Europa.
Publicatie
Het Nederlands Zilvermuseum verzorgt een (meertalige) gedrukte publicatie, waarin alle werkstukken met vermelding van titel, ontwerper(s) en afbeelding zijn opgenomen. Elke deelnemer ontvangt een exemplaar en kan meer exemplaren tegen betaling bijbestellen. Een deel van de oplage is bestemd voor verkoop.

Weergaven: 20

Opmerking

Je moet lid zijn van Silver in Motion om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Silver in Motion

© 2019   Gemaakt door silverforest.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden