Silver in Motion

Netwerk voor Hedendaagse Zilverkunst / Contemporary Silver Art Community

"COLLEGE TOUR ANDERS" MET DRIE ZILVERKUNSTENAARS

Het tv programma College Tour behoeft geen verdere introductie. Maar in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven ging het op 27 januari 2013 net een beetje anders. De zilversmeden Jorinda Bruggeman, Paul de Vries en Eelco Veenman lieten zich op initiatief van de Vriendenkring van het museum ondervragen door het publiek en door gespreksleider Anneke van Heertum over hun vak, hun inspiratie en hun drive onder de noemer: “College Tour Anders”. Paul de Vries en Eelco Veenman zijn genomineerd voor de Silver Award 2012; Eelco exposeert in het Zilvermuseum in het kader van het Stokroos stipendium en Paul heeft in 2012 in een tentoonstelling van Dutch Design geëxposeerd in Slot Oranienbaum in Duitsland. Jorinda Bruggeman is bekend van het door haar in 2012 gecreëerde theeservies “Renewed” dat door de stichting Silver in Motion is aangekocht en aan het Zilvermuseum is geschonken.

Ondanks het barre natte en glibberige weer na de inval van de dooi waren er toch vijftien geïnteresseerden aanwezig. Zijn schoven aan in een kringgesprek, waardoor er in een plezierige sfeer een boeiende twee uur durende gedachtenwisseling ontstond. Na hun persoonlijke introductie bleek al snel dat de zilversmeden zich niet alleen zien als ambachtsman, maar tegelijkertijd ook als vormgever en kunstenaar. Want er is een wezenlijk verschil tussen ontwerper/designer en kunstenaar volgens Eelco Veenman: een goed ontwerp lost een probleem op; maar een kunstwerk creëert juist een probleem. Het begrip Zilverkunstenaar dekt daarom volgens Jorinda Bruggeman nog het meest de lading. Daar bestaat in Nederland geen opleiding voor; in het buitenland wel. Hun achtergronden zijn daarom divers: alle drie Vakschool Schoonhoven om het ambacht te leren, maar ook Kunstacademie HKU in Utrecht (Paul de Vries), Design Academy Eindhoven en Kunstacademie Enschede (Eelco Veenman). Door Paul aangevuld met buitenlandse ervaring in India en Canada en met de post graduate training van Silver in Motion “Program of Excellence” voor vijf buitenlandse trainees.

Het gesprek kwam op het verwerven van opdrachten in deze economisch moeilijke tijd. Want zilverkunstenaars zijn ook zelfstandig ondernemers. Opbouwen van naamsbekendheid blijkt absoluut noodzakelijk: vaak via exposities als PAN of Oranienbaum. Daarvoor heb je een eigen collectie aan spraakmakend werk nodig. Exposeren daarvan levert meestal niet direct verkoop op maar de spin-off in de media leidt wel tot nieuwe contacten en opdrachten. Zo heeft het servies met gaatjes “Renewed” van Jorinda Bruggeman (dat door “Silver in Motion” is aangekocht en aan het Zilvermuseum Schoonhoven is geschonken) veel discussie losgemaakt: mag je een bestaand seriematig gemaakt zilveren gebruiksvoorwerp dat stond te verstoffen, met gaatjes transformeren tot een nieuw kunstwerk en het daardoor een nieuw leven geven? Jorinda daarover: het is nu een unicum geworden, met mijn ingegraveerde signatuur naast het oorspronkelijk keurmerk, en het was seriewerk uit 1965 naar een ontwerp van Van Kempen en Begeer uit 1927. Zij legde uit dat zij een fascinatie heeft met “openwerken” en dat zij de fijne kneepjes van dat specialisme heeft geleerd van traditionele zilversmid Bert Looren de Jong, met zijn gezaagde open broodmanden. Op de PAN 2011 was “Renewed” een blikvanger. Inmiddels is een tweede gaatjes servies in de maak.

Eelco Veenman over het Stokroos Stipendium: Het oorspronkelijke thema was een ontwerp voor een zilveren spaarpot, met een knipoog naar de actuele situatie in de financiële wereld. Maar dat thema evolueerde naar de gedachte: waarom heeft zilver meestal een gebruiksfunctie, terwijl het tegenwoordig toch niet meer als zodanig dient, maar als groot sieraad in een vitrine of op tafel terecht komt? Hoe kan je zilver weer functioneel maken, zoals een i-Pod, een computer of een zakmes? Mijn ontwerpen in de huidige expositie hebben daarom meerdere lagen, die uitnodigen tot dieper nadenken. Zo ook mijn zilver objecten die geïnspireerd zijn op bubbeltjes plastic. Dat vraagt veel onderzoek naar de juiste uitvoeringstechnieken. Ik sla nieuwe wegen in en onderzoek graag nieuwe dingen.

Paul de Vries: mijn ontwerpen zitten vaak op het grensvlak van functioneel / niet functioneel. Er wordt veel design gemaakt, maar zo’n ontwerp ervaar je na een paar jaar als gewoon en niet meer als bijzonder. Bij bijvoorbeeld een mooi zilveren theeservies is dat laatste wel het geval: het gebruik daarvan is altijd weer een bijzondere gebeurtenis en wordt bijna ervaren als een thee ritueel. In de discussie met het publiek over de rol van het museum in de hedendaagse maatschappij: wat zou het mooi zijn als het zilvermuseum ook kon functioneren als “aanjager” van hedendaagse zilverkunst en zilverkunstenaars. Als bijvoorbeeld de opdrachten uit het Stokroos Stipendium daadwerkelijk hier in het museum zouden worden gemaakt, zichtbaar voor het publiek. Dat klinkt nu misschien nog revolutionair, maar het zou veel kunnen bijdragen aan de naamsbekendheid van en waardering voor zowel de betreffende zilverkunstenaars als het Zilvermuseum.

Na afloop ontvingen de drie zilverkunstenaar namens de Vriendenkring van het museum een passende attentie en werd met een glas wijn nagepraat met de aanwezigen. Nadere info over de Vriendenkring en ook Vriend worden? www.museumvrienden.nl. Info over de deelnemende zilverkunstenaars? Eelco Veenman: www.eelcoveenman.nl; Jorinda Bruggeman: www.zilverengoudsmeden.nl; Paul de Vries: www.passi.nl.

Weergaven: 29

Opmerking

Je moet lid zijn van Silver in Motion om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Silver in Motion

© 2019   Gemaakt door silverforest.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden